ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Μουσεία της Αιτ/νίας και αρχαιολογικοί χώροι φαντάσματα χωρίς επισκέπτες...!

Αποτέλεσμα εικόνας για μουσειο θυρρειου
ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΡΡΕΙΟΥ

Ακολουθεί ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο της ηλεκτρονικής εφημερίδας agrinioculture, όπου αποτυπώνεται με αριθμούς, 
η απογοητευτική εικόνα των σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων 
του νομού μας, για τα έτη 2013 και 2014 
(δεν έχουμε στοιχεία για το 2015). 
Το άρθρο μας το έστειλε όπως το ανάρτησε 
το blog γη Αιτωλών κι Ακαρνάνων....

Σαν ΒΟΝΙΤΣΑ ΝΕΑ είμαστε κυριολεκτικά παγωμένοι με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω.....
ΡΩΤΑΜΕ : Τί μπορούμε να κάνουμε εμείς ΟΛΟΙ ατομικά ώστε να βάλουμε πρόγραμμα να επισκεφθούμε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία του νομού μας;
Άσχετα με το αν η πολιτεία δεν κάνει σωστά την δουλειά της 
τί μπορούν να κάνουν τα ΣΧΟΛΕΙΑ οι κηδεμόνες των παιδιών 
οι δάσκαλοι και οι καθηγητές ώστε ΟΛΑ τα σχολεία 
μέσα στην χρονιά να πάνε μια επίσκεψη σε αυτούς τους χώρους;


Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι φαντάσματα

Συνηθίζουμε να μιλάμε για το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, τα έξι αρχαία θέατρατης Αιτωλοακαρνανίας, τα μουσεία κτλ και να λέμε ότι αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.
 
Η γενική εικόνα που υπάρχει είναι ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα δεν είχε αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε. 
Για την ακρίβεια με βάση τα επίσημα στοιχεία η επισκεψιμότητα είναι πάρα πολύ μικρή, αλλά με δεδομένο ότι ο τουρισμός στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο και πως δεν πολλές περιπτώσεις οι υποδομές δεν είναι ελκυστικές, ίσως αυτό δεν θα έπρεπε να ξαφνιάζει.

Τα στοιχεία από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, που φέρνει στη δημοσιότητα το ΑγρίνιοCulture.gr, σχετικά με τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην Αιτωλοακαρνανία είναι κάτι περισσότερο από απογοητευτικά. 
Όταν οι εισπράξεις τριών μουσείων για το 2014 ξεπερνούν αθροιστικά μόλις και μετά βίας τα 1.000 ευρώ, πραγματικά αναρωτιέται κανείς ποιος είναι ο λόγος συνέχισης της λειτουργίας τους… μέσα σε ένα τόσο απαξιωμένο πλαίσιο…


 

Στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται πλήθος μεγάλης σημασίας αρχαιολογικών χώρων όμως οι επισκέψιμοι εξ αυτών χαρακτηρίζονται από μικρή επισκεψιμότητα. Το σύνολο των 5 αρχαιολογικών χώρων (με εισιτήριο) στην Αιτωλοακαρνανία δέχτηκε το 2014 σχεδόν 4.500 επισκέπτες. 
Πρόκειται για τους αρχαιολογικούς χώρους Καλυδώνας, Παλαίρου, Πλευρώνας, Οινιάδων και τις Ρωμαϊκές Θέρμες Αγ. Θωμά. 
Τα τρία Μουσεία της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, δέχτηκαν 4.033 επισκέπτες, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 15% σε σχέση με το 2013, μοιρασμένα σχεδόν εξίσου στα Μουσεία Θέρμου και Αγρινίου, ενώ το Μουσείο Θυρρείου αντιμετωπίζει πρόσθετα προβλήματα λειτουργίας, αφού τους περισσότερους μήνες του έτους παραμένει κλειστό.

Όμως η εικόνα είναι δυνατό να αλλάξει. Για παράδειγμα, το νέο μουσείο στο Θέρμο, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, είναι μια σύγχρονη υποδομή που θα προσελκύσει επισκέπτες. Όμως από μόνη της μια σύγχρονη υποδομή δεν φτάνει. Όπως δεν φτάνει από μόνος του και ο πολιτιστικός – αρχαιολογικός πλούτος. Εκείνο που χρειάζεται είναι να γίνει μια στοχευμένη συνέργεια των αρμοδίων φορέων ΥΠ.ΠΟ, των τοπικών φορέων (αυτοδιοίκηση κτλ) και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ώστε οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία να γίνουν περισσότερο ελκυστικά, να ενταχθούν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, σε τουριστικά πακέτα κτλ. Διαφορετικά, ίσως να μην υπάρχει λόγος το κράτος να δαπανά έστω και ένα ευρώ για τη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων – «φαντάσματα» που τους επισκέπτεται… σχεδόν κανείς…

πηγή:agrinioculture.gr  -  
γη Αιτωλών κι Ακαρνάνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια...
Ο διάλογος γίνεται επώνυμα...
Γράψτε το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο...
Και φυσικά ακόμα και τα επώνυμα σχόλια
θα εγκριθούν εφ όσον προσφέρουν θετικά στην συζήτηση
και δεν είναι αρνητικά επιθετικά ή ειρωνικά...